Daar gaat ie

Daar gaat ie

18 juni 2011

Vijf uur gefilmd materiaal terugbrengen naar een film van 10 minuten is best een uitdaging! Na drie dagen werk komt het resultaat in zicht. Na de vakantie gaan we verder met het componeren van de muziek en het inspelen. We verwachten een presentatie in oktober/november.

30 maart 2011

21 maart 2011

Dinsdag 29 maart, rond 15.00 uur, wordt de Antoine PH-000 gelanceerd vanaf de brandtoren op het Rozendaalse veld in Rozendaal. 

Artikel Marjoleine de Vos

Happinez 2011 - nummer 2


De kleine prins
‘Alleen met je hart kun je goed zien.’ Hoe een klein romanpersonage, bedacht door schrijver en avonturier Antoine de Saint-Exupéry, ons grootse wijsheden leert.

18 maart 2011

Zweven door Dick Tiemens

Hoe lang zal de zweeftijd zijn?
Welnu ik leerde op de HBS-B daarvoor de formule: H= V0t + 0,5 g t-kwadraat.
Stel de beginsnelheid V0 op 0, dan wordt dat H=0,5 g t-kwadraat, waabij g gesteld moet worden op 10 (= versnelling teweeg gebracht door de aarde).
T kwadraat = 34:5 = 6,8, oftewel de vlucht duurt ‘wortel 6,8’ = 2,6 seconden bij een loodrechte val in vacuüm.
Ik denk dus dat de vlucht van onze ANTOINE niet veel langer dan 3 seconden zal duren.
Een camera biedt de mogelijkheid de vlucht vertraagd weer te geven en steeds weer te herhalen.
Deze wetenschappelijke benadering bewijst eens te meer hoe multidisciplinair ons team is samengesteld.
Hartelijk gegroet door
Dick 

6 maart 2011

Presentatie bij Bosch Arnhem

Presentatie van de filmplannen bij Bosch


Aanstaande woensdag  9 maart | 20.30

BOSCH Kunstsocieteit / actualiteiten



BOSCH ARNHEM

Apeldoornsestraat 4A
6828 AB Arnhem
026.3512300
www.boscharnhem.nl

5 maart 2011

De Brandtoren door Dick Tiemens

De Brandtoren
Door Dick Tiemens, secretaris / penningmeester Stichting Brandtoren

De Brandtoren is een onverbrekelijk deel van het landschap van het Rozendaalse Veld. Er werd een stichting opgericht toen dat medio 1989 dreigde te veranderen. In de krant werd namelijk de sloop aangekondigd, omdat het Bosbrandweer Comité de bosbranden inmiddels met vliegtuigbewaking te lijf was gegaan. En zo werden alle brandtorens op de Veluwe gesloopt, op één na: de hoogstgelegen toren op het Rozendaalse Veld. De uitgespaarde sloopkosten (2499 gulden) werden door het Bosbrandweercomité geschonken aan de Brandtorenstichting, waardoor deze van start kon gaan. De vliegtuigbewaker “Special Airservices Teuge” schokte 2750 gulden en ook de Geërfden van Velp deden met 6000 gulden een flinke duit in het zakje. Het Adviesbureau voor Bouw Techniek uit Velp toog aan het rekenen, de toren werd uit elkaar geschroefd door Nagron Steel uit Rheden, getransporteerd door Riggeling uit Velp en vervolgens gezandstraald en geschilderd door Peppinck & van Doorn uit Arnhem en waar nodig verzinkt door de Verzinkerij Dieren. Acoma Dakbedekking uit Duiven en Aannemer van Wijnen uit Arnhem vervaardigden een gloednieuw huisje voor de toren, compleet met luik en met een eigentijdse bliksemafleider. In de persoon van Gerard Busch van de PGEM - daarna NUON, thans ALLIANDER - werd het geheel in goede banen geleid. De NUON heeft de brandtoren als elektriciteitsmast geadopteerd en geeft hem periodiek een likje verf. En dat alles gratis en belangeloos!! Zou dat anno 2004 ook nog allemaal kunnen, vraag ik me wel eens af.   Op 27 juni 1992 werd de toren feestelijk heropend.

De toren wordt dagelijks door velen bezocht en de eerste zes meter wordt veelvuldig beklommen.
De toren vormt een onmisbaar oriëntatiepunt bij fietstochten en hardloopevenementen.
De toren komt terloops voor in “Fotofinish” van Jac. Toes (“gouden strop” ‘98) en prominent in “de Turkenflat” van Henk Apotheker. 

STICHTING  BEHOUD BRANDTOREN ROZENDAALSE VELD                                                                                       
p/a  Breitnerstraat 68
6813 HR ARNHEM

De Verbeelding door Peter Bouter

Het gehele project is gerelateerd aan het boek: De kleine prins

De kleine prins (Frans: Le Petit Prince), is een poëtisch verhaal van de hand van schrijver en piloot Antoine de Saint-Exupéry, gepubliceerd in 1943. De illustraties zijn van de hand van de auteur zelf en zijn minstens zo bekend geworden als het boek zelf.
  
Het kunstwerk: Encadrement des petites                                               
Het object is een uitvergroot model van een papier gevouwen vliegtuigje. Het vliegtuig lijkt zich binnen een onmogelijk kader van draden te moeten bewegen.
Ons werk gaat over de botsing tussen de kinderlijke en de volwassen wereld. Het vliegtuig is een verbeelding van de speelse, ontwapenende en wijze ideeën van de kleine prins. Hij wil aan volwassenen overbrengen om open te staan voor schoonheid en te vertrouwen op verrassingen. Hij vertelt verhalen over zelfingenomen en hebzuchtige volwassenen, die willen inkaderen om onzekerheden buiten te sluiten.
Tevens is het object een verwijzing naar de verteller in het boek, die piloot is. Hij komt in contact met de kleine prins door pech met zijn vliegtuig. Door goed te luisteren naar zijn verhalen en uiteindelijk zelfs door opoffering van het leven van de kleine prins, kan het vliegtuig gemaakt worden. De piloot is gered.
  
De Verbeelding, deel 2

De idee
Het is de kunst om de verbeelding elke keer weer te bevrijden uit de vaste kaders. Daarom willen de piloten (de kunstenaressen) het vliegtuig uit het kunstwerk laten doen wat het in wezen is: het luchtruim kiezen! Dat daarbij de droom soms uiteenspat is niet erg; daar ligt de ruimte voor nieuwe verbeelding.

Vorm
Klein filmp-epos van de dappere poging van de piloten om het vliegtuig (hun verbeelding) te laten vliegen.

Realisatie
Het vliegtuig wordt door de twee piloten boven op de brandtoren op het Rozendaalseveld (34 meter hoog) gebracht en vandaar wordt een poging tot vliegen gewaagd.

Kunstwerk: Ine Boeijen en Eveline Kieskamp
Script: Eveline Kieskamp
Muziek:
Compositie: student ARTEZ
Zang: Tineke Roseboom
Cello: Eveline Kieskamp
Gitaar: Peter Bouter

Planning:
December/januari: schrijven script, pre-bezoek brandtoren en verdere voorbereiding
1e helft februari: daadwerkelijke opnamen op een rustige doordeweekse ochtend
Februari: montage film en aansluitend compositie
Maart: opname muziek in studio en afmontage

Film wordt geplaatst op youtube en ter beschikking gesteld aan:
-       NUON
-       Natuurmonumenten
-       Stichting behoud brandtoren
-       Geërfden van Velp
-       websites kunstenaressen en zangeres

Links:



Stichting Behoud Brandtoren Rozendaalse Veld door Dick Tiemens

STICHTING  BEHOUD BRANDTOREN ROZENDAALSE VELD                                                                              

ING bank: 3438714     tel. 026 4456223 / 06 1055 1068
p/a  Breitnerstraat 68, 6813 HR ARNHEM                                               
                                                                                                                      Arnhem, 1 januari 2011
Geliefde torenvriend(inn)en,     
“Wie de dood kent, kent de tijd”, liet Dick zich onlangs terloops ontvallen tijdens een gezellig samenzijn in het torenhuisje. Kijk, dat zijn opmerkingen waar ik als Brandtoren wat mee kan, immers mederedder Dick is sterfelijk en kijkt dus nogal eens op z’n horloge, terwijl ik als gered monument tijdloos ben en de eeuwigheid vóór me heb. Tijdloos kijk ik uit over een tijdloze heide. Piramides staan er al zesduizend jaar, dus ik kan ook nog duizenden jaren mee, zeker nu Alliander mij in topvorm houdt. Zo is recentelijk mijn bliksemafleiding vernieuwd. Bovendien bevat mijn Onderhoudsfonds nu al 5.000 euro’s. Niet meer weg te denken sta ik daar dus op de Rozendaalse Heide, als bezienswaardigheid, herkennings- en oriëntatiepunt. Mensen beklimmen de eerste zes meter. Sommigen stoten door naar het luik op twaalf meter. Kinderen ontwikkelen op die manier moed en zelfvertrouwen en misschien voorkomt het hoogtevrees. De zitbanken aan mijn voet noden zeer velen tot verpozing en het nuttigen van versnaperingen.    Dáártoe ben ik dus op aard!!

 

MAAR ER IS MEER...........

Vorig jaar meldde ik dat ik met een 8x56-verrekijker zestig kilometer om me heen kijk en dat ik dan 10% van Nederland overzie. Wie komt er nu eindelijk eens op het idee een draaibare webcam op mijn dak te plaatsen, gevoed door een zonnepaneel en draadloos verbonden met de bosbrandweerkazerne. Zo kan ik dan met moderne middelen in oude luister worden hersteld.

Hulpverlening Midden Gelderland heeft trouwens dit jaar de mogelijkheden onderzocht om via mij hun communicatie te verbeteren. Die proef is geslaagd. Het hoge opstelpunt heeft een positief effect op het verbindingsnetwerk. Wordt vervolgd.

Verrassend was dat medio dit jaar het houten zitgedeelte van de stalen sponsorbank geheel vernieuwd bleek te zijn. Het gaat daarbij om zeer kostbare polsdikke gebogen planken van een zeer duurzame soort. Als toren had ik natuurlijk alles zien gebeuren, maar Dick verkeerde een tijdlang in de veronderstelling dat het een wonder betrof en voorzag al inkomsten uit bedevaart. Het bleek echter dat de Heidewerkgroep van de Geërfden van Velp zich het lot van de zieltogende bank had aangetrokken. Een en ander werd vervolgens begin september aan mijn voet met gebak gevierd, een vrolijke en stemmige bijeenkomst.


RUIMTE VOOR NIEUWE VERBEELDING............
Als brandtoren wordt ik binnenkort deelgenoot van een bijzonder kunstproject, geïnspireerd door De Kleine Prins, het beroemde boek van Antoine de Saint-Exupéry uit 1943. Het project omvat muziek, film, alsmede een kunstwerk, waarin een papieren vliegtuig centraal staat. Dat vliegtuig wordt komend voorjaar boven op de brandtoren gebracht, vanwaar een poging tot vliegen wordt gewaagd. “Het is de kunst om de verbeelding elke keer weer te bevrijden uit de vaste kaders. Daarom willen de piloten (de kunstenaressen) het vliegtuig uit het kunstwerk laten doen wat het in wezen is: het luchtruim kiezen! Dat daarbij de droom soms uiteenspat is niet erg; daar ligt de ruimte voor nieuwe verbeelding”. Als Brandtoren heb ik daar niets aan toe te voegen.

Dit was het alweer voor 2010. Ook voor komend jaar verheug ik me op de talloze fietsers en wandelaars die aan mijn voet een wijle willen mijmeren en eveneens op de hardlopers van de Derde Kerstdagloop, die helaas ook dit jaar wegens  sneeuw en ijs verstek moesten laten gaan. 

En mocht u mij een keer willen beklimmen dan stelt Dick u graag de sleutel ter hand.
Met dank voor de giften en met hartelijke groet, alsmede de beste wensen voor 2011, laat ik het tekenen over aan mijn pleegouders  Toos & Dick Tiemens (dicktiemens@hetnet.nl